RADIO

What is current song?

RSS

သင့္ႏွလံုးကို ကယ္တင္ေပးမည့္ အစားအစားမ်ား

                                      (၁) လက္ဆက္ေသာ ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား
  ဟင္းခတ္အေမႊးအျကိုင္အျဖစ္သံုးစြဲနိုင္ေသာ ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား (Rosemary,  Sage ,Oregano, Thyme) ကို ဆား အဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာတို့ေနရာတြင္ အစားထိုးအသံုးျပဳနိုင္လွ်င္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစနိုင္မည္ျဖစ္ပါသည္။ အစားအစာမ်ားကို ပိုမိုစြဲမက္ေစျပီး အနံ့အရသာႏွင့္ျပည့္စံုေစရံုသာမက ႏွလံုးေရာဂါ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ကိုလက္စထေရာမ်ားျခင္းႏွင့္ ဆီးခ်ိုဳေသြးခ်ိဳေရာဂါတို့ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါသည္။ အဆိုပါေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ားတြင္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းမ်ား ျကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ျကပါသည္။
                                          (၂) ပဲေတာင့္မ်ား
  အမည္းေရာင္ပဲေတာင့္မ်ားတြင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစမည့္ အဟာရမ်ားပါ၀င္သည္။ေဖာလိတ္၊ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ မဂၢနီဆီယမ္တို့သည္ ေသြးဖိအားက်ေစနိုင္သည္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါ၀င္သျဖင့္ ေသြးတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ က်ေစနိုင္ျပီး သျကားဓာတ္ပါ၀င္မူကို မွ်တေစသည္။
                                         (၃) ၀ိုင္အနီ
   ၀ိုင္အနီ ပမာဏ အနည္းငယ္ကိုေသာက္သံုးမည္ဆိုလွ်င္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ျမွင့္တင္ေစနိုင္သည္။ ၀ိုင္အနီတြင္ (Reseratrol ႏွင့္ Catechins) ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္သည္။ ဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ားသည္ ေသြးလႊတ္ေျကာမ်ား၏ က်ံဳ့ဆန့္ နိုင္မူစြမ္းရည္ကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။ အရက္သည္ ေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာ(HDL)ပမာဏကို ျမွင့္တင္ေပးနိုင္မည္။ သို့ေသာ္ အလြန္အကြ်ံေသာက္ျခင္းသည္ ႏွလံုးကို ထိခိုက္ေစနိုင္ပါသည္။
                                     (၄) ငါးသေတၱာငါး
   ငါးေသတၱာငါးကို စူပါအစားအစာ (Super Food)အျဖစ္ပင္ သတ္မွတ္ထားသည္။ အိုမီဂါ -၃ ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား ျကြယ္၀စြာ ပါ၀င္သည္။ ႏွလံုးခုန္နရီစည္း၀ါး မွန္ကန္ေစမူကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစသည္။ ႏွလံုးေရာဂါေျကာင့္ ေသဆံုးမႈကိုနည္းပါးေစသည္။ ေသြးဠ္ ထရိုဂလစ္စရိုဒ္ အဆီဓာတ္ကိုက်ေစသည္။ ေရာင္ရမ္းမူကို ကာကြယ္ေပးသည္။ တစ္ပတ္လွ်င္ ႏွစ္ျကိမ္စားသံုးသင့္ပါသည္။
                                (၅) က်ဴနာငါး
   က်ဴနာငါး (Tuna) တြင္လည္း အိုမီဂါ -၃ ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား ပါ၀င္ျကသည္။ အျဖဴေရာင္ က်ဴနာငါး (white Tuna) တြင္ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပိုမိုပါ၀င္ေျကာင္းေတြ့ရသည္။ အျခားေသာ အဆီမ်ားသည့္ ပင္လယ္ငါးမ်ားတြင္လည္း အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား ျကြယ္၀စြာပါ၀င္ေျကာင္းေတြ့ရပါသည္။
                           (၆) သံလြင္ဆီစစ္စစ္
   သံလြင္ဆီတြင္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းမ်ား( ေပၚလီဖီေနာလ္ Polyphenols) ႏွင့္ မျပည့္၀ဆီမ်ား ပါ၀င္ပါသည္။ သံလြင္ဆီ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြး႒္ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ ေလွ်ာ့နည္းသြားေစသည္။ ေပၚလီဖီေနာလ္သည္ ေသြးေျကာမ်ားကို ကာကြယ္မူေပးပါသည္။
                       (၇) သစ္ျကားသီး
    လက္တစ္ခုပ္စာ (၁.၅ ေအာင္စ) သစ္ျကားသီးကို ေန့စဥ္စားသံုးလွ်င္ ေသြးဠ္ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မူေလွ်ာ့နည္းေစသည္။ ႏွလံုးေသြးေျကာမ်ားေရာင္ရမ္းမူကို ေလွ်ာ့နည္းေစနိုင္ပါသည္။သစ္ျကားသီးတြင္ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား၊ မျပည့္၀ဆီမ်ားႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ျကြယ္၀စြာပါ၀င္ေျကာင္း ေတြ့ရပါသည္။ ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစရန္ စားသင့္ေသာ အစားအစာတစ္မိ်ဳးျဖစ္ပါသည္။
                  (၈) ဗာဒံေစ့မ်ား
     ဗာဒံေစ့မ်ားကို ဟင္းသီးဟင္းရြတ္မ်ား ငါးမ်ား၊ ျကက္သားႏွင့္ ေရာေႏွာျပဳျပင္ျပီး စားနိုင္ပါသည္။ဗာဒံေစ့လက္တစ္စုပ္စာ စားလွ်င္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ျမွင့္တင္ေပးနိုင္ပါသည္။ ဗာဒံေစ့မ်ားတြင္ ဗီတာမင္အီး၊ စတီေရာဓာတ္ေပါင္းမ်ား၊ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားႏွင့္ မျပည့္၀ဆီမ်ား ပါ၀င္သည္။ ေသြးဠ္ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မူကို ေလွ်ာ့နည္းေစသည္။ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ LDL ပါ၀င္မူကိုလည္း က်ဆင္းေစသည္။ ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြါးမူကိုလည္း ေလွ်ာ့နည္းေစနိုင္ပါသည္။
              (၉) ပဲပုပ္ေစ့မ်ား
     ပဲပုပ္ေစံမ်ားသည္ ႏွလံုးအပါအ၀င္ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုး၏ က်န္းမာေရးကို ျမွင့္တင္ေပးနိုင္သည္။ ပဲပုပ္ေစ့ႏွင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ားသည္ အရသာရွိေသာေျကာင့္ စားသံုးသူမ်ား ႏွစ္သက္ေသာ အစားအစာျဖစ္ေျကာင္း ေတြ့ရပါသည္။ ပဲပုပ္ေစ့တြင္ ပရိုတင္းဓာတ္ျကြယ္၀စြာပါျပီး၊ ေသြးတြင္ ထ၇ိုင္ဂလစ္စရိုက္ပါ၀င္မူကို ေလ်ာ့က်ေစနိုင္ပါသည္။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားလည္း ပါ၀င္ေျကာင္း ေတြ့ရပါသည္။
          (၁၀) ပဲျပား
    ပဲပုပ္ေစ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ေသာ ပဲျပားသည္ လူအမ်ားႏွစ္သက္ေသာ အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး၊ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္သည္။ အသားမ်ားမစားသံုးဘဲ ပဲျပားစားသံုးျခင္းျဖင့္ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ား လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္သည္။ သတၱဳဓာတ္မ်ား၊ အမွ်င္မ်ားႏွင့္ မျပည့္၀ေသာ အဆီမ်ား ပါ၀င္သျဖင့္ ေသြးေျကာမ်ားအတြင္း အဆီခဲပိတ္ဆိဳ့မူမွ ကာကြယ္နိုင္ပါသည္။
                                                                                ေကာက္ႏုတ္ခ်က္ ေဒါက္တာေအးေက်ာ္ (ဇီ၀မၼေဗဒ)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment